Mire futtasd a növényeid a kertben
2017. augusztus 01. írta: Bacsó Berni

Mire futtasd a növényeid a kertben

Sokféle növényfuttató kapható, az árak is nagyon szóródnak, de akinek van lehetősége (és kedve!) elkészítheti otthon egy kidobásra ítélt kacat felhasználásával is. A növények felfuttatásának több "haszna" is van, hiszen egy üres falat is bezöldíthetünk, másrészt helytakarékos megoldás, harmadrészt nemcsak egy sík kerten nézelődhetünk, hanem adunk egy kis magasságot is a kertnek... Szóval jöjjön néhány ötlet, hogy miből lehet készíteni egy-egy ilyen futtatót. Persze a lista még folytatható...

Szerintem ezt a típusú fogast mindenki ismeri, és  szerintem sokunknak van is :-) Nem kell más, mint egy igazán jó szín, ami kiemeli a növények zöld színét... Erre viszont ne futtassunk borostyánt, maradjunk a kisebb futónövényeknél.

accordion-peg-rack-repurposed-as-a-trellis.png

A kép forrása: diyroundup.com

Régi üveges ajtók is bevethetők (természetesen üveg nélkül). Itt is a kulcs szerintem egy szép szín, ami meg is védi a faanyagot az időjárás viszontagságaitól.

ajto.jpg

A kép forrása: theartinlife.com

 Természetesen a régi kerti szerszámok is bevethetők a kertben. Itt az ásó nyele nem közvetlenül a földbe van dugva, hanem egy megfelelő méretű műanyag csőbe, így nem korhad el a nedves földben. A cső nagyobb része apró kavicsokkal van feltöltve és így kerül bele az ásó nyele.

aso.jpg

A kép forrása: cottageintheoaks.com

 

Ágakból készült létrára is lehet futtatni növényeket. A képen az egyetlen szépséghiba (legalábbis számomra), hogy a növények nem igaziak, azért ,mert viszonylag sötét helyen van, így kevés fényt kapnának a növények. A létra egyébként itt nyír csemetékből készült. Nagyon jól néz ki... A rögzítés spárgával és csavarokkal van megoldva. Az ágakhoz, erősebb gallyakhoz metszés után lehet hozzájutni nagy mennyiségben.

agakbol.jpg

A kép forrása: ashbeedesign.com

 Persze a legkézenfekvőbb megoldás a maradék lécekből készült futtató:

lecekbol.jpg

A kép forrása: gina-michele.com

Ez a megoldás is falécekből készült, nem kimondottan futónövényeknek, hanem egy komplett fűszernövény kertnek a kerítésnek támasztva. Egyszerűen gyönyörű ezekkel a színes vödrökkel. Én hasonló vödröket a nagyobb tejfölös/savanyúságos vödrökből készítettem. Lefestettem őket gyönyörű narancssárgára, kép kicsit lejjebb lesz róla. A vödrök alját ki kell lyukasztani, hogy a fölösleges víz ki tudjon folyni.

falec.jpg

A kép forrása: bhg.com

 

Van otthon egy-két használaton kívüli bicikli kerék? Akkor ilyen futtatót is készíthetsz:

bicikli_1.jpg

A kép forrása: suitedtotheseasons.com

Régi ágyvég van csak otthon? Még ez is felhasználható!

agy_2.jpg

A kép forrása: diyrecyclist.com

A régi festőlétrák is bevethetők futtatásra, illetve függőleges kert kialakítására.

letra.jpg

A kép forrása: todaysgardens.org

Mi kicsit másképp hasznosítottuk a létrát. Egyszerű - nagyszerű függőleges kert lett belőle a sík terepen, sok helyet nyerve a pici kertben. Itt elolvashatod hogyan készült.

sajat_letra.jpg

 Remélem találtál ötleteket!

Ha további információkat szeretnél érdekes, minikerti, kerti dekorációkról, iratkozz fel hírlevelünkre.

Tündéreket, sellőket, minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr7712700331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása