Saját teakert...
2017. február 20. írta: Bacsó Berni

Saját teakert...

Nem csak a saját termesztésű paradicsomnak van fantasztikus íze, nagy élmény a saját teakeverékünket kortyolgatni is. Nálunk annyira bejött, hogy sokszor teázunk nyáron is. Hely nem kell hozzá túl sok, elég egy lekerített sarok, ahol ezek a növények szabadon nőhetnek. Természetesen jóval kisebb helyen (erkélyen, lakásban is lehet próbálkozni a növények termesztésével, de olyan finom, hogy nagyobb mennyiség kell belőle.

teacup-herb-garden.jpg

A kép forrása: countryliving.com

Már az első évben kiderült, hogy ez nem túl macerás dolog, főleg pl. paradicsom termesztéssel összevetve... Ezeknek a növényeknek a többsége hamar elszaporodik a kertben, így érdemes olyan helyre ültetni, ahol nyugodtan nőhetnek. A teendőnk csupán biztosítani a számukra ideális körülményeket a kertben, és hamarosan szüretelhetjük is a teának valót.

Néhány teának való növény következik - ne tévesszen meg senkit, az alábbiakban olyan gyógynövényekről lesz szó, melyekből tea készíthető, nem pedig a tea cserjéről.

Borsmenta (Mentha x piperita)

Finom mentolos tea főzhető belőle, de hasznosítható pl. limonádé vagy mojito alapanyagként is. 30-70 cm magas lombhullató évelő, melynek szárai szögletesek. Apró, világos lila virágait júliustól szeptemberig hozza. Teljesen fagytűrő. Igénytelen, egyedül a száraz talajt nem kedveli. Napos, félárnyékos helyen is remekül fejlődik. Könnyedén terjed föld alatti indáival, ezért ne ültessük olyan helyre, ahol elnyomhat más növényeket. Ollóval érdemes leszüretelni a leveles hajtásokat és levegőn megszárítani. (Én vászon zsákban szoktam felakasztani a fedett teraszon, így nyáron hamar megszárad). Utána leszedegetem a leveleket és mehet zárható üvegbe a szekrénybe.

Citromfű (Melissa officinalis)

Az egyik kedvencem. Vírusölő, hangulatjavító, álmatlanság ellen is használják teáját. 60-100 cm-re is megnövő évelő növény, mely képes a szúnyogokat is elriasztani. Teának a leveleit szedjük le és szárítsuk meg (Önmagában is iható, de csipkebogyóval együtt fantasztikus az íze.) Igénytelen növény, egyedül a pangó vizet nem szereti, szóval jó vízáteresztő talajba ültessük, illetve kaspóban vagy konténerben legyen vízelvezető lyuk vagy réteg.

Csipkebogyó (Rosa canina)

A vadrózsa szárított áltermése a tea alapanyag. Gyűjteni is lehet kiránduláskor (éretten: pirosan), azonban be is szerezhető patikákban, herbáriákban is tasakban. Az íze remek teának, akár önmagában, akár pl. citromfűvel együtt. Természetesen lehet a kertben is egy-két bokor, hiszen nemcsak hasznos, hanem nagyon szép is. Telepítéséhez és a gondozásához kattints Bálint gazda honlapjára

Levendula (Lavandula angustifolia)

Gyönyörű évelő, mely kertünk dísze lehet nyáron nyíló lila virágaival. Nálunk is jól bírja a telet, magassága 60-80 cm, levelei keskenyek, szürkészöldek. Szárított virágai sokáig elállnak, illatosítanak. Tarthatjuk dézsában, teraszon is. Többféle felhasználása is lehetséges, rendkívül sokoldalú növény. Remek tea ötletek vannak a Tihanyi levendulapalánta oldalán leírva.

Kamilla (Matricaria Chamomilla)

Igénytelen, meleg és napfény kedvelő egynyári növény, viszont minden évben újraveti magát. Finom illata van. Magassága 40 és 80 cm között van. Fehér, jellegzetes külsejű virágait használják teának. Azt hiszem nem kell bemutatni gyógyhatását... Aki szeretne róla többet olvasni a Citygreen.hu oldalán megteheti. Én különösebben nem szeretem az ízét, de tény, hogy nagyon hasznos, ezért érdemes otthon tartani. 

Dekorációs ötletek teakerthez

teaskanna_1.jpg

A kép forrása: yourhouseandgarden.com

design1.jpg

A kép forrása: Indulgy.com

erkelyen.jpg

A kép forrása: fourgenerationsoneroof.com

design2.jpg

A kép forrása: pinterest.com

falikert_1.jpg

A kép forrása: diyandmag.com

knotgarden.jpg

A kép forrása: diynetwork.com

tea_elokert.jpg

A kép forrása: hgtv.com

Ha további információkat szeretnél érdekes, minikerti, kerti dekorációkról, iratkozz fel hírlevelünkre.

 

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr1612244884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása