Mitől lesz igazán "igazi" egy minikert?
2016. június 07. írta: Bacsó Berni

Mitől lesz igazán "igazi" egy minikert?

A saját kertünkben mindent gondosan megtervezünk. Pl. a kerti úton eljuthatunk a hintához, kerti tóhoz. A veteményeseket és az emelt ágyásokat úgy alakítjuk ki, hogy kényelmesen meg tudjuk közelíteni, illetve elérjük az ágyás minden részét. Épp elég széles a járda. A fák, növények a kertünk méretéhez igazodnak, a madáretető a madarakhoz. Nekünk is furcsa az olyan kert, ahol egy hatalmas fa elnyom minden lehetőséget a kertben, vagy túl sok fa van beültetve. A másik véglet szintén furán hat: szinte üres a kert, csak fű... Pont ezeket a lehetőségeket/feltételeket kell megteremteni a tündérkertben, minikertben is.

fokep_2.jpg

A kép forrása: miniature-gardening.com

Arányok

A legfontosabb dolog szerintem egy minikertben vagy tündérkertben az arányok figyelembevétele. Lehet bármilyen szép a kert, ha nem igazodnak egymáshoz a kiegészítők. Pl. túl nagy a figura a házikóhoz, vagy a padhoz. Természetesen a túl nagy növények is harsánynak, óriásnak, idegennek hatnak a minikertben, így a nagy kavicsok is. A kerti ösvény kialakítása esetén, ha normál kavicsot teszünk az ösvényre, az úgy hat, mintha sziklákon járnának az apró tündérek.. Használjunk nagyon apró, 1-4 mm átmérőjű kavicsot az apró minikertekben.

bemutato.jpg

Növények

A növényeknél kicsit könnyebb az arányok kialakítása, hiszen létezik nagy fa, közepes méretű fa, és egészen kis fa is egy "valódi" kertben is. Válasszunk apró levelű fajtákat, így sokkal élethűbben mutat a minikertben. A fenti képen látható, milyen furán néz ki az óriás levelű fa, főleg az aprócska szék mellett. A másik szabály a növényeknél, hogy törpe növekedésű legyen, hogy ne nője ki túl hamar a helyét.

"Láthatatlan" kiegészítők

A "valódi" kertben sok mindent praktikus okok miatt készítünk el. Pl. a pázsit és a kavicságyás közé teszünk szegélyt, hogy a kavics ne szóródjon a fű közé. Tegyünk pici elválasztókat a minikertbe is, teljesen más lesz a hatás. (Én általában az igazi fűszegélyből szoktam vágni egy vékonyabb, kisebb csíkot, és ezeket teszem a minikertbe...) Mindent próbáljunk úgy elkészíteni, mintha igazi kertbe készülne, természetesen méretarányosan, kicsiben.

Ha további információkat szeretnél, érdekes, kerti dekorációkról, minikertekről, tündérkertekről iratkozz fel hírlevelünkre

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr138691890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása