Drámai hatás a kertben fekete virágokkal, növényekkel
2016. május 24. írta: Bacsó Berni

Drámai hatás a kertben fekete virágokkal, növényekkel

Először azt szeretném leszögezni, hogy igazán fekete növény nincs. A legtöbb itt megjelenített virág, növény sötétlila, sötétbordó esetleg barna, de nem fekete. Különleges sötét színükkel azonban kitűnnek a kert zöld növényeinek sorából, gyönyörű kontrasztot alkotva.

black_mondo.jpg

A kép forrása: hgtvgardens.com

Tulipán 'Queen of night'

tulipan.jpg

A kép forrása: tulipanhagyma.kereskedes.eu

A tulipán az egyik kedvenc tavaszi virágom. A nemesítőknek hála rengeteg fajtájában gyönyörködhetünk. A kéktől eltekintve, minden színben virágozhatnak a kertünkben. Napos helyet és homokos, laza talajt kedvel. 

Petúnia 'Black Ray'

A petúnia az egyik legkedveltebb egynyári balkonnövény. A nemesítőknek köszönhetően szintén nagyon gazdag a választék színben, méretben. Akár októberig gyönyörködhetünk a gyönyörű virágokban. A 'Black Ray' fajta röviden futó, bokros fajta, szinte valódi fekete színben. Korán kezd virágozni, így szinte egész tavasszal és nyáron díszít! Napos helyet és tápanyagban dús talajt kedvel.

petunia.jpg

A kép forrása: baloghmuskatli.hu

Hunyor 'Onyx Odyssey'

hunyor.jpg

A kép forrása: tunderkertje.hu

A hunyorok igazi különlegességek: akár decemberben is virágzik nálunk, nem zavarja a fagy és a hó. 30-40 cm magas évelő, levelei fényes sötétzöldek, melyek felett hozza különleges virágait. Általában tél végétől virágzik kora tavaszig. Félárnyékos, árnyékos helyet, meszes, jó vízáteresztő talajt kedvel. Minden része mérgező.

Szarvacskás árvácska (Viola cornuta Twix F1 'Black')

arvacska_zsohar.jpg

A kép forrása: zsohar.hu

Ez a gyönyörű, nagyon sokféle színben (a fent említett fajta sötétbordó) kapható virág hosszan virágzik. (Észak-Európában egész évben virágzik, nálunk megviseli a nagy meleg.) Remekül mutat a kertben, de ültethetjük a balkonládába is a melegkedvelő egynyáriak (petúnia, muskátli, stb...) előtt és után. Napos és félárnyékos helyet, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajt kedvel.

Nőszirom 'Study in Black' (Iris barbata 'Study in Black')

iris.jpg

A kép forrása: bakker-holland.hu

Ez a szép, nagy és szinte fekete virágú nőszirom napos, félárnyékos helyet, jó vízáteresztő talajt kedvel. Május-júniusban láthatjuk gyönyörű, különleges virágait.

Mályvarózsa (Alcea rosea)

alcea.jpg

A kép forrása: obi.hu

Nagy magassága miatt remekül mutat a háttérben, esetleg kerítés mellé ültetve. Változatos színekben nyílik nyár közepétől szeptemberig. Egyáltalán nem ritka ebben a nagyon sötétbordó színben sem. Napos, száraz helyeket kedvel, csak nagyon száraz nyarakon locsoljuk. Kétnyári növény.

Nemcsak a fekete virág alkothat kontrasztot a zöld levelekkel, illetve vidám színekkel, hanem a sötét, már-már fekete levelű növények is. Következzen itt néhány...

Törpe bordó levelű rózsalonc (Weigela florida 'Elvera')

weigela.jpg

A kép forrása: borhykert.hu

30-50 cm magas, lassú növekedésű, gyönyörű, lombhullató cserje. Levelei sötétbíbor színűek. Kárminpiros virágai május-júniusban nyílnak. Remek vágatlan virágos sövénynek is. A megszokott fajtáknál a tojásdad, fűrészes levelek üde zöldek, vagy fehérrel szegélyezettek, azonban egyre gyakrabban lehet látni az ilyen sötét levelű fajtákat is.

Vörös levelű fekete bodza (Sambucus nigra 'Purpurea')

sambucus.jpg

A kép forrása: borhykert.hu

4-6 méter magasra is megnövő, lombhullató cserje. Gyönyörű kontrasztot képez saját virágával, melyek bimbóban rózsaszínek, kinyílva fehérek (május-júniusban virágzik). Feketeibolya színű termése augusztus-szeptemberben nyílik. Napos vagy félárnyékos helyet, jó vízáteresztő talajt kedvel.

Fekete kígyószakáll (Ophiopogon planiscapus 'Nigrescens')

kigyoszakall.jpg

A kép forrása: botanikaland.hu

Ez a különleges növény Japánból származik. Kb. 20 cm magas, fűszerű levelei sötétlilák, már-már feketék. Használják talajtakarónak is, mivel gyöktörzsével lassan terjed, de remek összeültetéseket lehet vele edényben készíteni egynyári, vidám színű növényekkel is. Nyáron nyílnak halvány rózsaszín virágai. Télálló, de kemény teleken károsodhat. Tápanyagdús, jó vízelvezetésű talajt, napos helyet kedvel.

Fatermetű kövirózsacserje (Aeonium arboreum)

aeonium-arboreum-1.jpg

A kép forrása: baconygardenweb.com

Különleges színű pozsgás félcserje, a Kanári-szigetekről származik. Egészen különleges hatást kelt a gyakoribb, zöld levelű változat is, de az igazán drámai hatásért a sötétbordó már-már fekete levelűt érdemes ültetni 'Zwartkop' fajtája). Nálunk nem télálló, télen 5-10 fokot igényel.

Tűzeső (Heuchera 'Obsidian')

heuchera_1.jpg

A kép forrása: tunderkertje.hu

Napos, félárnyékos helyek igénytelen évelője. Sokrétű felhasználását jelzi, hogy számtalan fajtáját nemesítették nagyon sok színben, levélmintában. Az 'Obsidian' fajta sötétbordó levelű. 20-30 cm magas növény hosszú szárakon hozza piros, rózsaszín vagy fehér, apró harang alakú virágait, melyek tavasz végétől nyár elejéig nyílnak. Levelei egész évben díszítenek, így télen sem marad látvány nélkül az előkert, virágágyás. A sötét levelű fajták napos helyet és jó vízelvezetésű talajt kedvelnek.

Ha további információkat szeretnél, érdekes, kerti dekorációkról, minikertekről, tündérkertekről iratkozz fel hírlevelünkre.

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr268740790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása