Minikertek a kertben - szabadföldi minikertek kialakítása
2016. május 17. írta: Bacsó Berni

Minikertek a kertben - szabadföldi minikertek kialakítása

Szabadföldi minikertek kialakítása egy kicsit bonyolultabb a konténeres kerteknél, mivel már meglevő környezettel kell dolgozni. Vannak adottságok, melyeket nem tudunk megváltoztatni... (pl. a ház, a kerítés, vagy egy fa...). Azonban ezekből előnyt is kovácsolhatunk, pl. milyen remekül mutat egy fa tövében kialakított minikert, ahol a fa adja a tündér házát, vagy hátterét... 

greenspiritarts.jpg

A fenti kép forrása: greenspiritarts.com. Érdemes megnézni ezt az oldalt... Gyönyörű házakat készít a művész, Sally J. Smith. 

Elhelyezés

Legjobb helyek lehetnek: bokrok között, illetve fához közeli. Elhelyezhetjük egy rejtett sarokban, hogy csak a kíváncsi vendégeink láthassák vagy épp ellenkezőleg: az előkertben, hogy bárki láthassa. 

Ha túl sok apró kiegészítőt fog tartalmazni a tündérkert, érdemes védeni a heves esőzésektől, vagy az erős széltől: helyezzük a minikertet egy nagy fa vagy bokor alá, fal védelmébe, stb., de természetesen a növények igényét is figyelembe kell venni (pl. bírják-e az árnyékot…).

Növények kiválasztása

Alaposan figyeljük meg a beültetendő területet az alábbiak alapján:

  • fényviszonyok (napos, félárnyékos, árnyékos),
  • talaj típusa, kémhatása,
  • teljesen kitett az időjárásnak vagy védettebb helyen található (fa alatt, ház mellett, stb).

Ezek alapján meg lehet határozni, hogy kb. milyen növények jöhetnek szóba az ültetéshez. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy a növények igényei megegyezzenek, akkor viszonylag könnyedén tudjuk gondozni őket. Természetesen nagyon lassan növő növények jöhetnek inkább szóba, különben hamar benövik a rendelkezésre álló területet és a kiegészítőket. Naposabb helyekre nagyon jó lehet néhány sziklakerti növény, ezek többsége azonban igen agresszíven terjeszkedik (pl. a Dalmát harangvirág - Campanula portenschlagiana), elnyomja a gyengébb növekedésűeket. Ha nincs időnk a visszaszorításukkal foglalkozni, akkor ne ilyen típusú növényeket válasszunk.

Ültetés

A növények ültetésére a legjobb időszak a tavasz és az ősz. Azonban előfordulhat, hogy nyáron szeretnénk kialakítani egy új minikertet. Néhány plusz teendővel ilyenkor is megtehetjük:

  • a beültetésnél a kiásott lyukat is locsoljuk be alaposan, majd amikor beszívódott a víz, akkor ültessük be a növényeket,
  • este locsoljunk, hogy minél több idejük legyen a növényeknek a vizet felszívni,
  • árnyékoljuk a növényeket, ha nagyon tűz a nap...

A szabadföldi minikert esetében az a legnehezebb, hogy mini növényeinket megvédjük a szélsőséges időjárástól. Konténeres minikertnél egyszerű: csak áthelyezzük a legforróbb időszakokban az árnyékba, vagy hűvösebb helyre. Egy napernyő kihelyezésével azonban szabadföldön is át lehet hidalni a legmelegebb időszakokat...

Télen is kellemetlen lehet az időjárás, a téli tennivalókról, a tündérkertek téliesítéséről itt olvashatsz bővebben.

Kiegészítők

Minden kiegészítőnek időjárásállónak kell lennie: nem lehet festés nélküli, natúr fa bútorokat, kiegészítőket használni. Használjunk betűződrótos kiegészítőket, figurákat, hogy a szél ne borítsa fel őket. Ha nincs rajta, akkor ragasszunk az aljára pillanatragasztóval egy szeget, és így szúrjuk a földbe.

Néhány ötlet:

two.jpg

A kép forrása: indulgy.com

fairyvillage2.jpg

A kép forrása: www.minigardener.wordpress.com

fairygarden_2.jpg

A kép forrása: pinterest.com

fairyvillage3.jpg

A kép forrása: pinterest.com

fairygarden_inground.jpg

fairygarden_inground2.jpg

A képek forrása: griffinhill.net

miniaturegarden.jpg

A kép forrása: minigardener.wordpress.com

fairyvillage4.jpg

A kép forrása: minigardener.wordpress.com

Folytatjuk...

 

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban

Ha további információkat szeretnél érdekes, minikerti, kerti dekorációkról, iratkozz fel hírlevelünkre.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr88691892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása