Rozmaring dísz készítése, akár ajándéknak is...
2015. december 01. írta: Bacsó Berni

Rozmaring dísz készítése, akár ajándéknak is...

Nagyon szeretem a fűszerek illatát. Karácsonykor főleg a mézeskalács és a fenyő illata lengi be a lakást, de annyira praktikusnak találtam ezt a konyhába való díszt, hogy feltétlen kipróbálom, más alakzatban is.

rozmaring_disz2.jpg

A képek és az ötlet forrása: blog.homedepot.com

Hozzávalók:

  • kisebb agyagcserép,
  • virágföld,
  • zöld műanyag bevonatú, erősebb drót,
  • kötöződrót (zöld),
  • metszőolló,
  • növekedést segítő hormon,
  • rozmaring.

Először töltsd meg a virágcserepet földdel, majd hajlítsd meg a drótot kör alakúra (legyen szára is, amivel tudod rögzíteni a földbe). A szabályos kör alakhoz igénybe vehetsz valamilyen kör alakú formát is, mint a képen egy poharat. 

rozmaring2.jpg

A kialakított drótot szúrd a virágföldbe. Biztosan álljon benne!

rozmaring3.jpg

Válassz egy hosszabb hajtást a rozmaringról (mely kb. a kör feléig ér) és vágd le. Vágj le egy darabot az aljából, egy levélcsomó alatt metszőollóval. Az alsó kb. 3 cm-ről tépd le a leveleket és az alját mártsd bele a hormonba, majd a felesleget rázd le. A hormon segíti a biztosabb és gyorsabb gyökerezést.

Szúrd be a virágföldbe, majd nagyon óvatosan kezdd el körbetekerni a formán. Rögzítsd néhány helyen kötöződróttal. Ne törjön meg a hajtás!

rozmaring4.jpg

A másik oldalt ugyanígy készítsd el. 

Egy növényről több hajtást is tudsz szedni, szóval készíts ajándékba is! Még különlegesebb lesz, ha előtte a cserepet díszíted: festheted, decoupage technikával díszítheted, és itt van még néhány ötlet... Persze a forma is lehet más a kör helyett: szív, stb...

Állítsd az ablakba napos helyre, és minden másnap locsold meg.

A rozmaring hajtásokat vízben is meggyökereztetheted. Készítsd elő a fentiek alapján a hajtást, majd rakd egy vízzel töltött befőttesüvegbe. 2-3 hét alatt gyökereket hoz (néha pótold a vizet), ekkor ültesd el a fent leírtak alapján.

Előbb-utóbb persze elkezd nőni a rozmaring, ekkor vágjuk le és használjuk fel a konyhában a "felesleget". A rozmaring remek fűszere a sült húsoknak, halaknak.

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr958130252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása