Érdekességek a tündérkertekről, miniatűr kertekről...
2015. november 05. írta: Bacsó Berni

Érdekességek a tündérkertekről, miniatűr kertekről...

Az egyik első tündérkert 1893-ban készült el az USA-ban. Egy bonsai táljába kerültek kiegészítők, mely egy tündérvilágot elevenített meg. A különleges minikertet a Chicago-i világkiállításon, a Japán pavilonban állították ki. Hamarosan a tündérkertek nagyon népszerűvé váltak, még a New York Times is közölt róla cikket. Már több, mint egy évszázada az emberek örömmel készítik a tündérkerteket. Nagyon sok családban generációról generációra szállt a hagyomány. 

fairy_garden3.jpg

A kép forrása: timberpress.com

Nagy-Britanniában az első kiegészítőkkel ellátott minikert az 1950-s években készült Anne Ashberry (Essex-i kertészet tulajdonos) által. Itt belenézhetsz egy 1952-s felvételbe, ahol Anne gondozza ezeket a varázslatos minikerteket:

Video: youtube.com

Hihetetlen látni fekete-fehér felvételen, hogy micsoda kertek készültek akkor, némelyik nem is annyira pici! Az általa írt "Miniature gardens" című könyv borítóján is látható az egyik minikertje. A könyv 1977-ben jelent meg.

anne_ashberry_miniature_gardens.jpg

A kép forrása: amazon.co.uk

Eredetileg azért kezdett nagyobb edényekbe, teknőkbe minikerteket készíteni, hogy idősebbek és tolókocsis emberek is tudjanak lakásban vagy kis erkélyen kertészkedni. A pici kertek azonban másokat is elvarázsoltak, így egyre többen érdeklődtek irántuk. Általában sziklakerti növényeket és törpe növekedésű örökzöldeket használt fel a kertekhez, de készített mini rózsaágyásokat is egy 120 cm x 90 cm-s minikertbe. A kertjeit apró falakkal, ösvényekkel, hidakkal és szobrokkal díszítette. Ezek a kiskertek tényleg úgy néztek ki kicsiben, mint egy igazi kertész által megtervezett valódi kertek. Nagyon sok munkája kiállításra került szerte Angliában.

Számos tündérkert készítő versenyt tartanak világszerte minden évben. Az egyik 2015-s verseny győzteseinek tündérkertjei:

winner_2015.jpg

winner_2015_2.jpg

A képek forrása: minigardener.wordpress.com

A tündérkertek pár éve újra reneszánszukat élik az USA-ban és NY-Európában, illetve Ausztráliában. Hogy miért népszerűek? Szerintem főleg azért, mert így kis helyen is kertészkedhetünk, megvalósíthatjuk bármilyen elképzelésünket. Növényeket gondozhatunk, kertet tervezhetünk anélkül, hogy hatalmas kertünk lenne. Persze nagy kertben is készíthetünk ilyen miniatűr, tündérkerteket. Egy-egy eldugott zugba helyezzük, ahol a látogatók nem is számítanak rá, vagy éppen ellenkezőleg, hívjuk fel rá a figyelmet azzal, hogy a bejárat mellé tesszük.

Származásukat tekintve minikerteket dekoráltak apró kerti utakkal, pihenőhelyekkel, virágokkal, szukkulensekkel, mohával és kövekkel. Nem az a lényege, hogy tündér legyen benne, hanem, hogy valamilyen jelenetet ábrázoljon, aminek akár egy tündér is része lehet. Egy különleges ajtó, vagy ház, már mutatja valami különlegesnek a jelenlétét, nem kell hozzá konkrétan tündér. Ugyanakkor nemcsak varázslatos, elképzelt dolgokat eleveníthetnek meg, hanem pl. tanyasi, falusi életképeket is lehet készíteni. 

falusi.jpg

A kép forrása: gardenwalkgardentalk.com

A varázslat a részletekben rejlik. Sokan talán giccsesnek találják a tündéreket. Az a legjobb az ilyen minikertekben, hogy tényleg bármit megvalósíthatunk benne, amit szeretnénk. Nem kell sok négyzetmétert felásni, és rengeteg növényt venni hozzá. Ha a vulkánokat és dinoszaruszokat szeretjük (vagy esetleg nem is mi, hanem a gyerekek a családban :-)), akár az is lehet egy ilyen kert témája. A témát mi adjuk, és olyat adjunk, amit szeretünk.

dino-garden.jpg

A kép forrása: ohbaby.co.nz

Egy varázslatos kiskertben nem szükséges a tündér jelenléte, annak, hogy mit ábrázolunk vagy jelenítünk meg egy ilyen kertben, csak a fantáziánk szab határt. Lehet ez egy tengerparti táj, sirályokkal, strandolók papucsaival és nyugágyaival, ha minket ez megnyugtat, vagy jókedvre derít.
beach2.jpg

A kép forrása: miniature-gardening.com

Nem szabad ugyanakkor elfeledkezni a növényekről. Hiszen a kertben a kiegészítők inkább csak a hangulat miatt kerülnek, a növények számomra a főszereplők, így lesz belőle igazi kert. Mindig olyan növényeket érdemes összeválogatni, melyeknek hasonlóak az igényeik, így nem lesz probléma a gondozásuk sem. A kertészetek kínálatában már rengeteg olyan növény található, mely nem növi ki a tündérkertet néhány hónap alatt, hanem akár évekig is díszíthet. Nyugodtan kertészkedhetünk így kicsiben is. A kiegészítőket pedig akár évszakonként változtathatjuk, mikor mit szeretnénk látni. Illetve persze készülhetünk az ünnepekre is velük, mint tesszük a saját kertünkben is: karácsonykor kikerülnek az égők, feldíszítjük az előkertben is a fenyőfát...

Egyetlen fontos dolog van, amit érdemes minden miniatűr illetve tündérkert esetében jól megtervezni: a méretezés. Ha nem jók az arányok, a kert sosem fog valóságosnak hatni, és oda a varázslat. 

miniaturegardens.jpg

A kép forrása: rogersgardens.com

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban

Gondoltad volna, hogy létezik nemzetközi Tündér Nap is? Június 24-én tartják...

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr388047368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása