Gyönyörű őszi kertek
2015. október 13. írta: Bacsó Berni

Gyönyörű őszi kertek

Kellemes idő, csodálatos színek... Ősz a legjobb időszak kertek, parkok látogatására, aminek nagy hagyományai vannak Nagy-Britanniában. Nálunk is láttam már hasonló kezdeményezést a Kertbarát magazin jóvoltából, bár kicsit szerényebb méretekben, de hát még csak néhány éve indult. Sajnos én mostanában nem tudok nagy túrákat, sőt még kisebb sétákat sem tenni, ezért virtuálisan szeretnék megmutatni néhány ősszel is gyönyörű kastélykertet, arborétumot, melyeket nagyon szívesen felkeresnék...

autumn.jpg

A kép forrása: happyfluffer.tumblr.com

Ha kert, akkor Anglia, szóval a túrát itt kezdjük 

Nagy-Britannia: Sissinghurst-i kastély kertje, Kent

 sissinghurst_kent.jpg

A kép forrása: nationaltrust.org.uk

Cím: Sissinghurst Castle, Biddenden Road, near Cranbrook, Kent TN17 2AB. Kb 1,5 óra alatt bejárható a közel 5 km-s sétaút. Persze csak annak, aki nem áll le minden növényt megcsodálni. 

Az 1930-s években Vita Sackville-West (író), valamint férje Harold Nicolson beleszerettek az elhanyagolt kastélyba és elkezdték kialakítani a kertet. Harold tervezte meg a kert felosztását, míg felesége a színeket, és növényeket. A torony tetejéről gyönyörű a panoráma. Innen belátható a farm és a 180 hektáros birtok. A világ egyik leghíresebb kertje lett, mely varázslatos hangulata, labirintusai és szabálytalansága miatt egyszerűen lenyűgöző.

Nagy-Brittania: Stourhead

stourhead.jpg

A kép forrása: ntsouthwest.co.uk

A Wiltshire-ben található kertet a 18. században Henry Hoare (bankár és kerttervező - tulajdonos) tette az angol tájépítészet jelentős képviselőjévé. A célja az volt, hogy egy olyan kertet hoz létre, mely művészetet visz az életbe. A munkáját unokája, Richard Colt Hoare vitte tovább. Ő alakította ki a kertben a jelenleg is megtalálható ösvényeket, utakat, és telepített nagyon sok fát, mint bükk, juhar, mogyoró, platán vagy tulipánfa. Az antikvitás korát idéző, templomokkal, grottókkal és más mitikus momentumokkal díszített kert és a közepén található hangulatos tó az ember életútját szimbolizálják. 

Köszönhetően a több, mint 250-féle fának a kertben, az ősz tényleg lélegzetelállítóan színes ebben a kertben. A kert főkertészének (Alan Power) is ez a kedvenc évszaka Stourhead-ben: a növény kollekció már önmagában is csodálatos ősszel, de ehhez jönnek még a különleges épületek, valamint a fák visszatükröződése a tó vizében - főleg mikor a tulipánfák a szigeten sárgára színeződnek - na, ez tényleg gyönyörű időszak a kertben.

Franciaország: Monet kertje

monet.jpg

A kép forrása: giverny.org

Claude Monet és családja 1883-ban telepedett le Giverny-ben. A gyümölcsfákkal telepített telek lágyan ereszkedett le a háztól egészen az útig, melyet kőfal zárt el. Fenyőből álló fasor választotta két részre a kertet. Monet kivágatta a fenyőket, csak a ház közelében levő két tiszafát hagyta meg. Ez az egy hektáros kert lett a virágoskert (Clos Normand), melyet teljes egészében Monet készített, szimmetriák és gyönyörű színek uralkodnak benne. 

1893-ban, 10 évvel később Monet megvette a szomszédos telket is, az út túloldalán. Egy kis patak szelte ketté. Monet itt alakított ki egy tavat, melyet később meg is nagyobbítottak és így érte el jelenlegi méretét. Ez a kert teljes ellentéte a virágoskertnek. Monet-t elkészítése során a japán kertek inspirálták. Itt találhatók a híres tavirózsák is, melyekről több, mint 250 képet készített. A két kertet az út is elválasztja egymástól, de ma az út alatt található alagút összeköti őket. A kerteket 1980-ban nyitották meg a látogatóknak, hogy gyönyörködjenek Monet kedvenc kompozíciójában.

monet2.jpg

A kép forrása: pinterest.com

Ezt a kertet nemcsak ősszel érdemes felkeresni, tavasztól fantasztikus látványt nyújt. Egyszer nagyon szeretném meglátogatni.

Németország: Sanssouci kastély kertje

sanssouci.JPG

A kép forrása: loveisspeed.blogspot.hu

A porosz királyok egykori rezidenciája, a potsdami Sanssouci kastély, Berlintől mintegy negyven kilométerre található. Az épületegyüttes és a hozzá tartozó kerteket az UNESCO 1990-ben a világörökségek közé sorolta. Nagy Frigyes építtette 1745-ben. Már a neve is nagyon kifejező. A francia szó: sans souci azt jelenti, hogy gondtalanul. Az uralkodó nyári rezidenciájának készült rokokó stílusban, alatta hatalmas parkkal, amit Versailles mintájára alakítottak ki teraszokkal, szökőkutakkal, márvány szobrokkal és egy kínai teaházzal. Épült még itt Mauzóleum és az elmaradhatatlan Orangerie is. A park átellenes végében épült fel 1763-70 között a 213 méter hosszú ún. Új Palota.

sanssouci2.jpg

A gyönyörű épületek, és a barokk kertek egyedülálló kialakítása, mindenképpen emlékezetes sétát tesz lehetővé. Ha véletlenül elered az eső, akkor is van látnivaló: az Orangerie és az üvegházak, na meg a palota. 

Ausztria: Shönbrunn kertje

schonbrunn.jpg

A kép forrása: travelphotodiscovery.com

Schönbrunn Palota gyönyörű parkját már 1779-ben megnyitotta II. József az érdeklődőknek, és azóta töretlen népszerűségnek örvend az osztrák és a külföldi látogatók körében. 1996-ban került az UNESCO Világörökségi Listájára. A park barokk stílusban lett kialakítva Mária Terézia uralkodása alatt. Található itt Orangerie, obeliszkek, mesterséges "római romok", Gloriette, mitológiai alakok, kutak, szökőkutak... Végig sétálhatunk azonban néhány gyönyörű nyírott hársfasoron, valamint megtekinthetjük a hatalmas, virágos partereket is. Ha már itt vagyunk akkor Európa egyik legnagyobb pálmaházát is érdemes megtekinteni. 1882-ben épült. Növényvilága leginkább az esőerdők hangulatát idézi, de ezen kívül sarki, mérsékelt övi növények is megtekinthetők.  

Csehország: Kromeriz kertjei

kromeriz.jpg 

A kép forrása: pinterest.com

kromeriz3.jpg

A kép forrása: wikimedia.org

A Csehországban található Kromeriz Kastély kertjei Európa legszebbjei közé tartoznak. A kerteket (Virágoskert, Kastélykert) az UNESCO 1998-ban a Világörökség részévé tette. A Kastélykert a középkorban konyhakertként szolgált, majd a XVII. században reneszánsz kertet alakítottak ki a helyén. A felújítása a XVIII. században történt meg barokk kertként, mai formáját a XIX. században kapta meg, amikor tájképi kertté alakították Rudolf püspök és herceg idejében. A Morva folyó képezi az 54 hektáros park határát. A folyó mellékágai és csatornái átjárják a kert területét, több kis tavat táplálva. A parkban mintegy 48 tűlevelű és 153 lombhullató faj található Dél-Európa, Észak-Amerika és Kelet-Ázsia tájairól. A romantikus tájképi kert tervezői antik és gótikus mesterséges romokkal díszítették a kertet. Ilyenek a félkör alakú Pompei oszlopsor, keleti szobrocskákkal dekorált Kínai pavilon, valamint a felvilágosodás szimbolikáját magában hordozó Barátság temploma.

A Virágoskert megjeleníti a tökéletes szimbiózist a fények, növények, víz, művészet és építészet között. A kert mai formáját Anton Arche tervei alapján valósították meg, 1840 - 1845 között. A labirintus zöld falai szinte elnyelik a látogatót, a virágok és a szobrok gyönyörűek. Érdemes egyet sétálni a Virágoskert északnyugati oldalát határoló, 224 méter hosszú, fedett oszlopsor (Collonade) mentén és a történelmi üvegházak között is.

Fantasztikus lehet, és Budapesttől mindössze 385 km-re találhatók a kertek.

Forrás: kertpont.hu

Nem kell még ennyire sem messzire utazni, ha belföldön szeretnénk szép parkokban sétálni, csodálni az őszi színeket. Magyarországon található az alábbi három arborétum, melyeket érdemes ilyenkor is felkeresni.

Alcsúti arborétum

alcsuti.jpg

A kép forrása: smileyerktube.blogspot.hu

Az Alcsúti Arborétum Magyarország legeredetibb angolparkja, 1820-as telepítése József nádor nevéhez fűződik. A kastély parkja ma több mint 40 hektáros, növényritkaságok egész sorát rejtő arborétumnak ad helyet. A 300 növényfajt meghonosító József nádor pompás klasszicista kastélyára (Pollack Mihály tervezte) ma már csak a timpanonos főhomlokzata emlékeztet. Az angolparkot schönbrunni kertépítőmesterrel Tost Károllyal terveztette. Az épület egykori szárnyához épített istállóból kialakított kápolna ma is áll, ezt 1880-ban Storno Ferenc tervei alapján neoromán stílusban alakították ki. A park pálmaházát Ybl Miklós tervei alapján építették fel, melynek már csak maradványai láthatók, valamint épségben megmaradtak a régi angolpark építményei, a Babaház, a Gloriette és a Medveház.

Az ősz színeit a mintegy 540 fajból álló fás növénygyűjtemény adja. A legszebb és legidősebb példányai között platánok, török mogyorók, tulipánfák, vasfák, vérbükkök, mocsárciprusok, jegenyefenyők, és japánakácok találhatók, de értékes a hárs,- juhar-, tölgy- és gesztenye-fajok gyűjteménye is. Egyedülálló értéket képvisel a 24 törzset nevelő óriástuja, a zuhatagos bükk, a héttörzsű török mogyoró, a közeli Csaplári erdő Magyarország legidősebb, 170 éves libanoni cédrusa és az etyeki utat szegélyező, vele egyidős platánsor.

 Forrás: alcsuti-arboretum.hu

 Jeli arborétum

jeli.jpg A kép forrása: femina.hu

Főleg gyönyörű rododendronbokrairól híres Magyarország egyik legszebb kertje, a Jeli Arborétum, mely Kám község határában terül el. Területe kb. 107 hektár. Gróf Ambrózy-Migazzi István 1922-ben kezdte el a fenyőfélék, tuják, tiszafák, babérmeggyek, buxusok, madárbirsek és borbolyafélék telepítését. A második világháború pusztítása és a gróf halála után több ritka növényt is a teljes megsemmisülés fenyegetett. Szerencsére azonban a 1960-as években a botanikusok és erdészek folytatták a telepítést, és a következő évtizedekben csodálatos tájkörzeteket alakítottak ki. Ezek bemutatják Kína, Japán, Amerika, a Kaukázus és a Balkán erdőtípusait, melyeknek földrajzi adottságai hasonlóak hazánkéhoz. A kert jelenleg virágkorát éri, a sok éven át tartó munka meghozta gyümölcsét: több mint ötven fenyőféle és 39 nyírfajta várja az idelátogatókat, utóbbiak különösen szépek az őszi hónapokban. 

 

Budai arborétum

jeli.jpg A kép forrása: neta.itthon.hu

Az egyelőre még Corvinus Egyetemhez tartozó Kertészettudományi Kar gyönyörű (7,5 hektáros) kertje. Nem kell hozzá messze menni, Budapest szívében a Villányi úton található.

Az arborétum jelenlegi növényanyaga csaknem 2000 fásszárú dísznövény fajt és fajtát, több száz hagymás virágot és csaknem 250-féle egyéb évelő dísznövényt foglal magában. 1975-ben nyilvánították az arborétum területét természetvédelmi területté. Sajátos mikroklímája teszi lehetővé a különleges növényanyag létfeltételeit. Bármily meglepő, a Budai Arborétum az ország egyik legmelegebb területe. Ezért látható itt gazdag mediterrán gyűjtemény: füge (Ficus carica), ázsiai datolyaszilva (Diospyros kaki), végzetfák (Clerodendrum trichotomum), a gránátalma (Punica granatum), a jeneszter (Spartium junceum), a babérlevelű szuhar (Cistus laurifolius) és a selyemakác (Albizia julibrissin). Károsodás nélkül áttelel az örökzöld benge (Rhamnus alaternus) és az örökzöld tölgy (Quercus ilex).

Az épületek árnyas-párás beszögelléseiben valódi szubtrópusi növények is élnek (pl. a cserepes dísznövényként ismert kínai kenderpálma (Trachycarpus fortunei), a szobaarália (Fatsia japonica)).

A Felső Kert szép és ritka idős fáiról nevezetes. Itt él az ország legöregebb perzsafája (Parrotia persica), libanoni tölgye, (Quercus libani) ősszel csodás aranysárgára színeződik a keserű hikori (Carya cordiformis) és a kínai páfrányfenyö (Ginkgo biloba) lombja.

Forrás: budaiarboretum.uni-corvinus.hu

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr817952808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.10.14. 04:00:21

airlife.ua/kuda_poletet_osenju/

Még több őszi kép Európa parkjairól és kertjeiről:
2. képtől:
Luxemburg-kert, Párizs
Tuileriák kertje, Párizs
Retiro Park, Madrid
Park Vienna, Bécs
Hyde Park, London
süti beállítások módosítása