A legszebb őszi kerti virágok
2015. szeptember 03. írta: Bacsó Berni

A legszebb őszi kerti virágok

Nemsokára itt van az ősz, valakinek az iskolakezdés, az új szakkörök, tankönyvek jutnak eszébe erről. Nekem inkább (még csak ovi körül járnak a gyerekeim) az az időszak, amikor már végre nincs olyan meleg, így nyugodtan - hőguta veszélye nélkül kertészkedhetem.

Szeretem, ha minden évszak képviseli magát a kertben: tavasszal a hagymások és a csodaszép babarózsa, nyáron a sok napszemvirág, záporvirág, árnyliliomok, ősszel pedig..., hát ez az, ősszel egyelőre nem nyílik nálam semmi, kivéve krizantémot.

oszikert.jpg

 A kép forrása: pinterest.com

Következzen hát egy összeállítás a legszebb őszi kerti növényekről:

Napfényvirág (Helenium)

Ez a magas (80-100 cm) lágyszárú évelő késő nyáron, ősszel hozza gyönyörű narancssárga vagy sárga fészekvirágzatait. Levelei sötétzöldek, lándzsa alakúak. Ültessük őket csoportokba, gyönyörű színfoltot képeznek. Jó minőségű talajt, napos helyet kedvel. Szárazságot viszont nem szereti, öntözni kell csapadékmentes időszakban.

 helenium_autumnale.jpg

A kép forrása: ebay.com

Borzas kúpvirág (Rudbeckia hirta)

Már július végén elkezdi hozni hatalmas,napsárga virágait, melyekben egészen a fagyokig gyönyörködhetünk. A sárga szirmok gyakran a barna árnyalataival rajzoltak. Szőrös levelei lándzsásak. Rendkívül szárazságtűrő növény, mely napos helyet és jó vízelvezetésű talajt kedvel. Csigák károsíthatják leveleit.

rudbeckia_hirta.jpg

A kép forrása: botanikaland.hu

Pompás varjúháj (Sedum spectabile)

40-70 cm magas, sziklakerti évelő, mely pozsgás leveleiben raktározza a vizet. Apró, csillag alakú virágokból álló rózsaszín virágzata nyár végétől októberig nyílik. Napos helyet, jó vízáteresztő talajt kedvel. Nagyon jól tűri a szárazságot, gondoskodást nem igényel. A varjúhájak remek szárazságtűrő növények, így több fajtáját is ültethetjük napos, száraz helyre. Jó vízelvezetésű talajt igényelnek.

 varjuhaj_1.jpg

A kép forrása: safru.hu

Kínai kékszakáll (Caryopteris incana)

1-1,5 m magas évelő félcserje, mely gyönyörű kék vagy liláskék virágaival díszít júliustól egészen októberig. Remekül bírja a szárazságot és télálló is. Sötétzöld levelei lándzsa alakúak és fogazottak. Gyönyörű kék színfolt az őszi kertben.

caryopteris_1.jpg

A kép forrása: treemail.hu

Őszirózsa (Aster)

Az egyik legnépszerűbb, őszi évelőnk. A nyár második felétől nyílnak változatos színű fészekvirágzatai. Nagyon sok fajtája van az egészen törpétől (20-25 cm magas) kezdve az 1 métert is meghaladó példányokig. Igénytelen növény, mely napos helyet, nyirkos talajt kedvel.   aster_1.jpg

A kép forrása: botanikaland.hu

 Dália (Dahlia)

Gumós, lágyszárú növény, melynek hatalmas, szabályos alakú virágai nyár derekától egészen a fagyokig díszítenek. Rengeteg hibridjét lehet kapni a kertészetekben. Léteznek 40 cm magas egyedei, de akár 1,5 m fajtáját is ültethetjük. Napos helyet kedvel. Öntözést igényel. Egyetlen hátránya, hogy nem télálló, ezért az első fagyok beköszöntével fel kell szedni gumóit és 5-8 fokon, száraz helyen tartani, majd május elején kiültetni. dahlia.jpg

A kép forrása: lubera.co.uk

Krizantém (Chrysanthemum)

Az ősz utolsó virága... Általában októberben díszíti a kerteket gyönyörű, sugaras virágaival. Nagyon sok színben, formában és nagyságban találhatók meg a kertészetekben. Napos, félárnyékos helyet, valamint jó vízáteresztő talajt kedvel.

krizantem.jpg

A kép forrása: vonsikkrizantem.hu

Csarab (Calluna vulgaris)

Kedves, őszi törpecserje. Különleges igényei miatt (mészkerülő, savanyú talajt kedvel) érdemes balkonládában, konténerben tartani. 20-50 cm magas, sűrű ágrendszerű, örökzöld növény. Főleg fehér, rózsaszín vagy piros színekben fordul elő, azonban a kertészetekben sokszor rikító, egészen extrém színekben is megvásárolható. Szinte tavaszig megtartja virágait, melyek fokozatosan halványulnak. Esővízzel locsoljuk. 

calluna.jpg

A kép forrása: kapanyel.blog.hu

Árvácska (Viola x wittrockiana)

Az árvácska különleges növény, mely nemcsak ősszel, hanem tavasszal is díszít. Az ősszel vásárolt palántákat ültessük el, így különlegesen szép, változatos virágaiban gyönyörködhetünk egészen a fagyokig. Télen kicsit takarjuk, majd tavasszal, egészen az egynyári virágok május végi ültetéséig újra díszítenek. Szeretem nézni ahogy fújja a szél a nagy sárga (ez a kedvencem) szirmait. Ha eltávolítjuk a megszáradt virágokat, még több virágot hoz. Napos, félárnyékos helyet, jó vízáteresztő talajt kedvel. 

arvacska_2.jpg

A kép forrása: muskatlikerteszet.hu

Kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus)

Bokros (30 cm magas) illetve kúszó (3-4 m) fajtája is kapható, ültethető. Egynyári növény. Üdezöld levelei mellett, gyönyörű, élénk színű virágaival is díszít júniustól egészen a fagyokig. Különleges növény: ehető, emellett elriasztja a kártevőket, szóval a zöldségeskertet is díszítheti. Igénytelen növény. Napos, félárnyékos helyet kedvel, szárazságban szereti az öntözést.

sarkanty1.jpg

A kép forrása: tudnodkell.info

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr167737750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása