Kicsi kertek, teraszok növényei
2015. augusztus 17. írta: Bacsó Berni

Kicsi kertek, teraszok növényei

Kis kertben, teraszon is lehet szép, különleges növényeket nevelni. Akár fákat, virágos cserjéket is ültethetünk. Szerencsére nehéz a választás, mert manapság nagyon sokféle nemesített növény közül választhatunk.

Ha kicsi a hely, akkor legyen minden többfunkciós. Pl., ha szeretnénk fát, akkor az legyen gyümölcsfa, ha nem szeretnénk gyümölcsöt, akkor pedig valami különleges virágú vagy levelű díszfa. Ha szeretnénk zöldségeket is ültetni, akkor rendezzük őket szép virágágyásba, virágok közé, vagy nőjenek a falon... small_garden-vegetable.jpg

A kép forrása: hgtvgardens.com

Fák

Ki ne szeretne fát a kertjébe? Bár sokan tartanak attól, hogy pár év múlva hatalmasra nő, nagyon árnyékos lesz tőle a kert, vagy teljesen elzárja a kilátást. Ha előre kiválasztjuk azt a fajtát, ami nekünk megfelel, akkor nem érhet meglepetés... Léteznek kifejezetten balkonra ültethető gyümölcsfák, amelyek tényleg törpe növekedésűek, amellett, hogy rendes méretű gyümölcsöt teremnek. Kisebb kertbe választhatunk olyan gyümölcsfák közül is, ahol az alany kis termetű, és az általunk választott fajta van ráoltva. Ezek a fák sem nőnek túl magasra. 3-4 m magas fa, pedig a legtöbb kertben jól mutat. Nincs annál jobb, mint saját gyümölcsöt szedni a gyerekekkel, hogy frissiben megegyük...Gyümölcsfák esetében természetesen a metszés is segíthet a kívánt hatás elérésében, de ez sem ördöngösség. Ha nagyon nem boldogulunk vele, egy szomszéd biztosan szívesen segít, hiszen csak 1-2 fáról van szó, nem egy hatalmas gyümölcsösről.

Helytakarékos ötlet: dekoratív kordonos gyümölcsfa

fruit_tree.jpg A kép forrása: architecturaldigest.com

Többféle mintázatban is díszítheti a falat vagy a kerítést. A gyümölcsfák nagy része azonban napfényigényes. Csak olyan helyre tervezzük ilyet, ahol elég fényt kap. Drótot kell kifeszíteni, melyek irányába kell terelni/kötözni a fiatal hajtásokat, melyekre szükségünk van, a többit pedig eltávolítani. 

fruit_tree-wall.jpg

A kép forrása: bhg.com

Díszfák speciális design elemként

Díszfák, melyek magas törzzsel lettek kialakítva. így kevesebb helyet foglalnak, viszont sok zöld felületet adnak a magasban. Előnye, hogy akár a belátást gátolja, természetes árnyékot ad, design elemként is remekül működik egy kiskertben. Hátránya? Hát szerintem nincs. Ültethető pl. gyertyán (Carpinus betulus 'Fastigiata'), gyönyörű piros virágú galagonya (Crataegus laevigata 'Paul Scarlet), gömbjuhar (Acer platanoides 'Globosum') gömbszivarfa (Catalpa bignonioides 'Nana'). diszfa.jpeg

A kép forrása: hgtv.com

Zöldségek

Nem kell az összes zöldséget megtermelnünk, de azért néha jól esik a vacsorához összeszedni a hozzávalókat a kertből és finom salátát, vagy levest készíteni belőle. Mindenki válassza a kedvenc zöldségeit. Nálunk a paradicsom, paprika, borsó, rukola a legnépszerűbbek. Azonban már többször elgondolkodtam a cukkinin és a padlizsánon is, mert elég helytakarékosan is el lehet őket helyezni, mint az alábbi képen is.

zoldsegek_a_falon.jpg

A kép forrása: diyncrafts.com

Keskeny ágyások

Térelhatárolásra illetve szűk, de magas helyekre ültessünk pl. bambuszt. bambusz_1.jpg

a kép forrása: hgtvgardens.com

Magas, metszett fák (a képen olajfák) közötte nyírott bokrok (Buxus sempervirens - puszpáng), az üres helyek kitöltése pedig a képen fehér virágú ciklámennel (Cyclamen persicum). Kellemes a mellette elhelyezett kanapén üldögélni.

olajfak.jpg

A kép forrása: moderncountrystyle.blogspot.co.uk

Emeletes, emelt ágyás fűszerekkel. Remek ötlet a fal és a kerti asztal közé. Vacsora előtt friss fűszerekkel dobhatod fel a salátákat, és remek illatot is áraszt. Nagyon sok fűszernövény (citromfű, levendula, bazsalikom, oregánó, menta) a szúnyogokat is elriasztja...

emelt_agyas-fuszerekkel.jpg

A kép forrása: indulgy.com

Használd ki a függőleges tereket is: ültess futónövényeket a kerítésre vagy alakíts ki falikertet. A falikertekről itt olvashatsz bővebben. Falikerti elemet a Bernikert Webshopban is beszerezhetsz.

ivy.jpg

A kép forrása: bernikert.blog.hu

Néhány megfontolandó elv a kiskert vagy terasz tervezéséhez:

  • Legyen egy fókuszpont (ez lehet a legmagasabb növény, pl. egy szép fa, vagy egy kerti szobor, csobogó)
  • Ne zsúfold túl növényekkel.
  • Az a kevés növény viszont legyen jól kiválasztva: nagyon szép, vagy több funkciós (gyümölcsöt termő, vagy nagyon szép virágú, örökzöld).
  • Hasonló stílusú és igényű növények legyenek a kertben: mediterrán vagy falusias, erdei környezet, japán kerti hangulat...
  • Két, három szín domináljon a kertben (pl. nagyon letisztult, megnyugtató variáció a fehér-zöld-lila kombináció).
  • Legyen egy kis "mozgás" is a kertben: susogó díszfüvek - kis szökőkút vagy patak - fák. Kinek mire van lehetősége.
  • Egy csipetnyi játékosság: egy szép, vagy vicces szobor, madáritató oldja a kert hangulatát.

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr297681544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása