Szárazságtűrő, virágos növények a kertbe, teraszra
2015. május 20. írta: Bacsó Berni

Szárazságtűrő, virágos növények a kertbe, teraszra

Szinte itt a nyár, a rekkenő hőségben a növényeket egyre gyakrabban kell öntözni, hogy szépek maradjanak, ne kókadozzanak. Azonban van pár olyan növény, mely teljesen kivirul a napsütésben, és elég jól tűri a szárazságot is. Érdemes őket olyan helyre is ültetni, ahol nem tudjuk (vagy nem akarjuk) naponta locsolni.

A teljesség igénye nélkül tartoznak ide a mediterrán térségből származó növények, díszfüvek, fűszernövények és sziklakerti évelők is.levendula.jpg

 A kép forrása: femina.hu

Levendula (Lavandula angustifolia)

Mediterrán vidékről származó félcserje (a fenti képen), sok mindenre felhasználható, illatos növény. 60-80 cm magas, nálunk is télálló, bokros növekedésű cserje. Gyönyörű, kékes-lilás virágai júliusban kezdenek nyílni. Szürkés levelei keskenyek. Napos, meleg helyet kedvel, talajban nem válogatós. Tartósan -10 fok alatti hőmérséklet esetén károsodhat.

Zsálya (Salvia officinalis)

60-100 cm-re is megnövő illatos félcserje. Lándzsás vagy tojásdad levelei keresztben átellenesen állnak. Illóolaj tartalmának köszönhetően dörzsölésre finom illatot árasztanak. A levelek forrázata különféle gyógyhatással bír. Virágai álfüzérben, júniusban nyílnak. A színes levelű fajták (Ictorina, Tricolor) gyönyörű levélszíneikkel is díszítenek. Az idősebb növények remekül bírják a szárazságot, és nem igényesek a talajjal szemben sem, ha az jó vízelvezetésű. Fiatalabb korban öntözni kell, különben nem fejlődik szépen. Napfényigényes.

salvia_1.jpg

A kép forrása: botanikaland.hu

Pálmaliliom (Yukka filamentosa)

Különleges megjelenésű, télálló növény. A jukkák kifejezetten a félsivatagos tájak növényei, így elég jól tűri a szárazságot. Örökzöld levelei egész évben díszítenek, gyönyörű, sárgásfehér virágai  hosszú, elágazó szárakon nyílnak júliustól. Tűző napot, szárazságot jól elviseli. Homokos, tápdús talajt kedvel. Szoliterként ültessük.

yukka.jpg

A kép forrása: allegro.pl

Hamvas cipruska (Senecio cineraria)

A mediterrán régióból származik, ezért nálunk inkább egynyáriként ültetik, csak védett helyen képes áttelelni, viszont remekül bírja a hőséget és a szárazságot. Magassága maximum 20-30 cm, így remekül mutat a balkonládában. Különleges színe, még jobban kiemeli a többi növény zöldjét. A többéves növény, gyönyörű sárga virágokat hoz, melyek vonzzák a lepkéket és a méheket. Napos fekvést, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Igénytelen növény. Sziklakertben is szép.

 hamvaska.jpg

A kép forrása: plants.chaletnursery.com

Keskenylevelű menyecskeszem (Coreopsis verticillata)

Gyönyörű, 50-100 cm magas évelő, szeldelt levelei miatt nagyon légiesnek tűnik. Gyöktörzse van, így évről évre nagyobb bokrot alkot. Rengeteg sárga virágot hoz, melyek júliustól késő őszig nyílnak. Igénytelen, elviseli a gyenge minőségű talajokat és a szárazságot is. Napos fekvést és jó vízáteresztő talajt kedvel.

menyecskeszem.jpg

A kép forrása: innoflora.hu

Nyugati kosárfű (Muhlenbergia rigens)

80-120 cm magas és széles díszfű, mely remekül mutat csoportosan vagy akár magányosan ültetve is. Egész évben szép a formája. Szeptembertől novemberig virágzik. Talajban nem válogat, jól tűri a szárazságot is.

muhlenbergia.jpg

A kép forrása: prerikert.hu

Japánfű (Miscanthus sinensis)

Magas, 120-150 cm magasra is megnövő díszfű. Igénytelen növény, ugyanakkor nagyon dekoratív a kertben. Napos helyet, jó vízelvezetésű, laza talajt kedvel. Télen a tövét takarjuk be, hogy ne károsítsák az erős fagyok. Elviseli a nagy hőséget és a szárazságot. Remek növény, hiszen akkor is díszít virágaival (novembertől), mikor már az egész kert viszonylag kopár. Tarka levelű fajtája a Zebrafű. 

miscanthus.jpg

A kép forrása: fitoland.hu

Fátyolvirág (Gypsophyla paniculata)

Különleges növény, melyet főleg csokrok készítésénél használnak fel. Légies, felhőszerű megjelenésének köszönhetően remek a virágágyás lazítására is. Magassága elérheti az 1 métert is. Apró fehér vagy rózsaszín virágai egész nyáron nyílnak a hajtások végén. Gyökere mélyre hatol, így jól tűri a szárazságot. Napos helyet, jó vízáteresztő talajt kedvel. 

gypsophila_paniculata_compacta_plena.jpg

A kép forrása: plantpoints.com

Sárga cickafark (Achillea filipendulina)

100-120 cm magas, bokros növekedésű évelő. Gyönyörű, hatalmas, sárga virágai júniustól nyílnak nyár végéig. Nagyobb csoportokban remekül mutat. Vágott virágnak és száraz virágnak is alkalmas. Tűző napot, szárazságot is elvisel. Jó vízelvezetésű talajt kedvel. 

achillea.jpg

A kép forrása: prerikert.hu

Sásliliom (Hemerocallis)

Erőteljesen növekedő, hagymás évelő. Liliomszerű virágai már júniustól nyílnak. Egy virág csak egy napig virágzik, utána elhervad, de szerencsére bőven hozza az újakat. Levelei keskenyek, sásszerűek. Napos, félárnyékos helyet kedvel, de a szárazságot jól tűri, köszönhetően rizómás gyökerének. Talajban nem válogat.

sasliliom.jpg

A kép forrása: botanikaland.hu

Pompás varjúháj (Sedum spectabile)

40-70 cm magas, sziklakerti évelő, mely pozsgás leveleiben raktározza a vizet. Apró, csillag alakú virágokból álló rózsaszín virágzata nyár végétől októberig nyílik. Napos helyet, jó vízáteresztő talajt kedvel. Nagyon jól tűri a szárazságot, gondoskodást nem igényel. A varjúhájak remek szárazságtűrő növények, így több fajtáját is ültethetjük napos, száraz helyre. Jó vízelvezetésű talajt igényelnek.

varjuhaj.jpg

A kép forrása: safru.hu

Kövirózsa (Sempervivum)

Érdekes megjelenésű sziklakerti növény. Rendkívül szárazságtűrő, igénytelen növény. Vizet raktározó levelei csúcsosak vagy lekerekítettek, körkörös mintát formáznak. Rózsaszín virágai hosszú elágazó szárakon nyílnak június-júliusban. Napos helyet, jó vízelvezetésű talajt kedvel.

 kovirozsa.jpg

 A kép forrása: balintgazda.hu

Molyhos madárhúr (Cerastium tomentosum)

15-30 cm magas, sziklakerti évelő. Gyorsan terjed, ezért talajtakarásra is alkalmas. Örökzöld, lándzsás levelei molyhosak. Sárga közepű fehér virágai májustól nyílnak. Igénytelen, szárazságtűrő növény. Napos helyet, jó vízelvezetésű talajt kedvel. 

cerastium.jpg

A kép forrása: kolibrikerteszet.hu

Bíborvörös délvirág (Delosperma cooperi)

5-10 cm magas, örökzöld évelő. Levelei húsosak, hengeresek. Május közepétől egész nyáron át nyíló bíborszínű virágainak közepe fehér. Napos helyet, sovány, jó vízelvezetésű talajt igényel. Kültéri tündérkertben is remekül mutat.

delvirag2.jpg

A kép forrása: bernikert.hu

Jégvirág (Euphorbia marginata)

60-80 cm magas, egynyári virág. A felső levelei fehérrel szegélyezettek, innen a neve is. Júliustól virágzik. Óvatosan gondozzuk, tejnedve, mint minden kutyatejnek mérgező. Remekül tűri a forróságot és a szárazságot. Napos helyet, jó vízelvezetésű talajt kedvel.

jegvirag.jpg

A kép forrása: botanikaland.hu

Ha további információkat szeretnél, érdekes, kerti dekorációkról, minikertekről, tündérkertekről iratkozz fel hírlevelünkreHa szeretnél többet olvasni a minikertekről, tündérkertekről, megvásárolhatod a Minikertek, tündérkertek világa című könyvünket.

Tündéreket, minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot, falikerti termékeket találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, kerti dekorációk, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr297475282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása