Olla, avagy öntözés hatékonyan és olcsón
2015. április 07. írta: Bacsó Berni

Olla, avagy öntözés hatékonyan és olcsón

Tavasz van, végre lehet ültetni (amikor épp nem esik a hó...). Tavasszal nálunk is nagyon szépen fejlődik minden. Nyáron azonban, ha elutazunk pár napra, akkor szinte minden kiszárad. Tavaly például már nem is ültettem paradicsomot és paprikát, hiszen a nyaralás alatt ezek a növények (ha tényleg nyári meleg van, na és miért ne lenne...) kiszáradnak, még mielőtt valami termést hoznának....

 olla.jpg

A kép forrása: permaculture.org.au

Természetesen az öntözésre remek megoldás az öntözőrendszer kiépítése, de nem a legolcsóbb. Én most egy olyan megoldást szeretnék mutatni, ami nem kerül sokba, hatékony és a lehető legtermészetesebb. Az eszköz neve: Olla. Ez egy nagyon régóta (több, mint 4000 éve!) használt agyagedény, melyet betemollaberries.jpgetnek a földbe, úgy, hogy a teteje kinn marad. Itt töltik bele a vizet, melyet az agyagedény szép lassan átenged a talajba. Az Olla-t körbeültetjük a növényekkel, így a gyökerek az agyagedény köré kezdenek nőni, és onnan szép lassan, igény szerint felveszik a vizet. 

Sokkal kevesebb vízre van szükség, mint locsolással, hiszen akkor a talaj felső rétegét öntözzük, így sok elpárolog. Az olla a megoldás akkor is, ha elutazunk pár napra, hiszen az edény szép lassan engedi ki a vizet.

Nagyon sok előnye mellett, van néhány hátránya is: 

  • télen ki kell venni a földből, mert szétfagyhat,
  • fa közelébe sem érdemes tenni, mert a nagy gyökerek tönkretehetik.

Az Olla alakját, nagyságát általában a növény határozza meg. Kisebb Olla mehet a dézsás/konténeres növényekhez. Nagyobb Olla, pedig a kertbe. (Egy 20 cm szélességű Olla kb. 40-46 cm átmérőjű konténert tud ellátni vízzel.)

A kép forrása: permaculture.org.au

Az Olla-hoz hasonló edényt házilag is könnyedén készíthetünk két agyagcserép összeragasztásával. Hozzávalók:

  • 2 db egyforma agyagcserép,
  • szilikonragasztó,
  • cserépdarab vagy kavics

Az egyik agyagcserép aljába (a vízelvezető nyílásba) ragassz egy cserépdarabot, vagy követ, hogy ne folyjon ki a víz. Utána ragaszd rá a másik agyagcserepet így:

 claypot.jpg

 A kép forrása: socalgreengal.wordpress.com

Hagyd megkötni a ragasztót. Kész is! Áss neki egy megfelelő gödröt az ágyásban vagy konténerben, és temesd be amennyire tudod, de a felső agyagcserép teteje kerüljön a talaj felszíne fölé. Tegyél egy cserépalátétet vagy egy nagyobb követ a tetejére, hogy ne párologjon a tetején sem a víz.

claypot2.jpg

 A kép forrása: socalgreengal.wordpress.com

Ültesd köré a növényeket, és töltsd fel az Olla-t vízzel. Az elején gyakran ellenőrizd, hogy milyen időszakonként kell pótolni a vizet, nehogy kiszáradjanak a növények.

Még egyszerűbb az öntözés a műanyag palackok újrahasznosításával, de én nem szívesen ások be műanyagot a talajba:

muanyag_1.jpg

A kép forrása: magazinaonline.com

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr897341598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása