Helytakarékos ötletek a kertbe, teraszra, erkélyre
2015. március 30. írta: Bacsó Berni

Helytakarékos ötletek a kertbe, teraszra, erkélyre

Nem mindenkinek van akkora kertje, amekkorát szeretne.... Sőt, a városban már-már egy szép, nagy terasz is különlegességnek számít. Az alábbiakban mutatok néhány ötletet, melyekkel jobban ki lehet használni a kis tereket is. Természetesen a függőleges terekről is szó lesz. Egy kis alapterületű erkélynél például a körbeölelő fal nagyobb felületet tesz ki, mint maga az erkély, így érdemes a falakat is kihasználni. Válasszunk több funkciós elemeket, akkor sok helyet spórolhatunk a kicsi kertben vagy a teraszon!

fukanape.jpg

  A kép forrása: buzzfeed.com

Fűkanapé

Azt hiszem a kép önmagáért beszél, egy kényelmes kanapé, ami nem műanyag, hanem valamilyen talajtakaróval van beültetve. A talajtakarót azért említem, mert szerintem macera ilyen helyen nyírni a füvet, helyette inkább olyan növényt választanék (pl. dichondra repens - zöldszőnyeg), amit nem kell olyan gyakran nyírni és locsolni. Nagyon kényelmes lehet... és tényleg a természet lágy ölén érzi magát az ember.

Falikert

 

mg_vertical.jpg

A kép és a termékek forrása: webshop.bernikert.hu

A legjobb helykihasználást valamilyen falikerti elem felhasználásával tudjuk elérni. Általában ezek modulárisak, tehát helyveszteség nélkül helyezhetők egymás mellé. Nagy a befogadóképessége, így elég sok növénynek biztosít helyet. Tarthatunk benne fűszernövényeket vagy szép, virágos növényeket, ki mit szeret jobban. A legtöbb még a locsolást is takarékosan oldja meg, ráadásul igen dekoratívak. Olyat válasszunk, melyet könnyű felszerelni, valamint a növényeket átültetni vagy gondozni. Ilyen többek között a Minigarden Vertical is, mely kapható a Bernikert Webshop-ban.

Ha érdekelnek részletesebben a Magyarországon kapható, egyszerűen felszerelhető falikerti elemek, nézd meg ezt a régebbi posztot

Futónövények árnyékoláshoz

A futónövények több funkciót is betölthetnek: hőszigetelhetnek, árnyékolhatnak, na és persze igen dekoratívak. Használjuk ki ezeket az előnyöket, főleg, ha a terasz vagy az erkély túlzottan napos, vagy esetleg a kilátás nem túl szép... A képen a rendkívül gyorsan növő, egynyári Kerti hajnalka látható felfuttatva.

arnyekos_balkon.jpg A kép forrása: thelovelyplants.com

A futónövények hőszigetelő funkciójáról itt olvashatsz bővebben. 

Növénytornyok

novenytorony.jpg

A kép forrása: keter.com

Az ilyen jellegű kaspókkal szintén a függőleges teret lehet jobban kihasználni. Ültethetünk bele epret, fűszernövényeket is, így egy helyes konyhakertet kapunk pici helyen.

Faliképek

falikep.jpg

A kép forrása: diyncrafts.com

Nekem ezek a képkeretek a kedvenceim. Ha szép, a környezetével harmonizáló keretet készítünk, ezek a dekorációk, nagyon feldobják az amúgy unalmas fal-, kerítésfelületet. Arra érdemes figyelni, hogy a keretek elég szélesek legyenek a cserepek számára, hogy semmiképp se tudjanak ledőlni. Egy-egy keretbe még a fűszerkert is beköltözhet.

Raklapkert

raklap3.jpg

A kép forrása: blogs.phoenixnewtimes.com

Az újrahasznosítás egyik legnagyszerűbb példája. Nálunk a térkövezés után maradt meg egy-két raklap és azokat használtam fel raklapkert létrehozására. Azóta is nagy kedvencek, hatalmas beültetendő felületük van, rengeteg növény fér bele. Amikor tervezzük, hogy milyen növényeket ültetünk bele, akkor érdemes utánanézni, hogy mivel volt kezelve a raklap. Ha többször használatos raklapunk van, csak dísznövényt ültessünk bele. Csak a kezeletlen raklap alkalmas haszonnövények ültetésére. Ha érdekel ez a megoldás itt találod azt a posztot, mely részletesen leírja az elkészítést.

Emelt ágyás 

emelt_agyas.jpg

A kép forrása: babble.com

Nemcsak emelt ágyás, hanem kombinálva van egy futtatóráccsal is, így még kisebb helyen férnek el a zöldségek. Lehet rá, paradicsomot, uborkát, babot, stb. futtatni..., míg az emelt ágyás többi részébe ültethetjük a sárgarépát, karalábét és társait.

Napernyőkert

napernyokert.jpg

A kép forrása: diyncrafts.com

Szerintem nagyon ötletes megoldás, én valószínűleg illatos fűszernövényeket ültetnék bele, hogy még kellemesebb legyen a teraszon töltött idő. Ja, és kávézás után rögtön vihetném magammal a friss fűszereket az ebéd főzéséhez...

Minikertek 

francia_kert.jpg

A kép és a kiegészítők forrása: webshop.bernikert.hu

Sokszor nem tudjuk eldönteni, hogy a kiskertünkbe mit ültessünk, milyen stílust kövessünk, hiszen sok minden tetszik, de nem tudjuk megvalósítani helyhiány miatt. Ilyenkor a legegyszerűbb megoldás minikertek létrehozása. Minden kert akár más stílust követhet, mégsem lesz tőle a kertünk túlzsúfolt. Létrehozhatjuk pl. könnyedén a fenti francia stílusú kertet, de akár mellette, vagy egy másik sarokban egy mediterrán jellegű tündérkert, vagy akár egy egész minifarm is megfér. 

Ha további információkat szeretnél, érdekes, kerti dekorációkról, minikertekről, tündérkertekről iratkozz fel hírlevelünkre

A minikert, tündérkert készítésről részletesebben a Minikertek, tündérkertek világa című könyvben olvashatsz. Tündéreket, egyéb minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bernikert.blog.hu/api/trackback/id/tr377304512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása